Wat is merkbekendheid?

Brand awareness

Merkbekendheid.

Je hebt het gehoord, je hebt erover gesproken in vergaderingen, streeft ernaar, maar wat is het nu?  Zeg een term echter vaak genoeg, en hij begint betekenisloos te worden. 

Maar hoewel merkbekendheid zeker een van die termen is die we allemaal hebben gehoord en besproken, is het vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan om precies vast te stellen wat het betekent.

Wat is naamsbekendheid?

Merkbekendheid verwijst naar de bekendheid van jouw merk bij consumenten en branchegenoten. Het omvat alles van je logo en producten tot je reputatie.

Er zijn veel voordelen verbonden aan een sterke naamsbekendheid. Wanneer je bijvoorbeeld een discussie hebt met een vriend en je wilt het antwoord opzoeken, zeg je dan, “laten we het online opzoeken”, of zeg je, “laten we het googelen”?

Alle bedrijven zouden  uiteindelijk naar moeten streven om de pleisters of Google van hun respectieve sector te zijn als het op merkherkenning aankomt. Hoewel we daar niet allemaal zullen geraken, is merkbekendheid een goede manier om ervoor te zorgen dat je bekendheid en brand-recognitiën onder je consumenten te vergroten.

Merkbekendheid en de reis van de koper

Als marketeers besteden we veel tijd en moeite aan onze bottom-of-the-funnel strategieën, het creëren van content en campagnes die gericht zijn op het binnenhalen van die zo belangrijke verkoop. Maar merkbekendheid leeft vooral aan de top van de trechter, en die is net zo cruciaal voor duurzaam succes.

Elke prospect moet ergens beginnen. In de fase van “merkbekendheid” heeft een prospect een probleem en heeft hij er een oplossing voor nodig. Waar die oplossing vandaan komt, hangt af van welke merken al op hun radar staan of in staat zijn om op hun radar te komen – en voor beide dingen is gerichte merkbekendheid nodig.

Methoden om merkbekendheid te bereiken

Je grootste doel met naambekendheid is om de oplossing te zijn waar jouw doelgroep een probleem hebben. Hier zijn enkele manieren om dat te doen.

Content marketing 

  • Creëer SEO – gestuurde content die ervoor zorgt dat je een van de eerste resultaten bent wanneer iemand naar een relevante oplossing zoekt.
  • Inhoud met gastbijdragen – Leen jouw inzichten uit aan andere publicaties om thought leadership in uw vakgebied te helpen vestigen.
  • Erkenning/pers –Neem deel aan platforms en evenementen die jouw merknaam helpen op te waarderen.
  • Digitaal adverteren – Plan een advertentiestrategie waarmee je jouw oplossing onder de aandacht van jouw doelgroep brengt, nog voordat ze er zelf naar op zoek zijn.
  • Campagnes in de sociale media – Versterk jouw aanwezigheid in de sociale media om een grotere groep potentiële prospects te bereiken en aan te spreken.
  • Webinars – Organiseer webinars om de autoriteit van jouw merk te versterken en werk samen met soortgelijke merken om elkaars consumenten aan te spreken.
  • Reviews – Zorg voor een positieve online reputatie door recensies van tevreden klanten aan te moedigen en “correct” te reageren op negatieve recensies wanneer ze toch opduiken.

Merkbekendheid is geen eenmalige strategie. Je moet alle bovenstaande tactieken toepassen om ervoor te zorgen dat je alle bases bestrijkt, waarbij je elke tactiek behandelt als iets dat jouw inspanningen zal maken of breken.

Wil je meer weten over dit onderwerp, twijfel zeker niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend intakegesprek. Samen bekijken we de mogelijkheden die er zijn om je bedrijf te laten groeien!